Medycyna naturalna zakładająca wykorzystanie ziół leczniczych jest w stanie zaradzić niemal każdej dolegliwości, tym bardziej tak popularnej niestrawności. Jakie zioła na trawienie warto na stałe umieścić w swojej domowej apteczce?

Niestrawność – przyczyny i skutki

Według niektórych badań skutki niestrawności komplikują życie co czwartej osobie. Do najczęstszych skutków niewłaściwego trawienia zaliczamy nieprzyjemne wzdęcia, uczucie pełnego brzucha po posiłku, zgaga, mdłości czy też nieprzyjemne skurcze brzucha. Co ciekawe, nie ma żadnej uniwersalnej recepty na uniknięcie problemów z trawieniem. Każdy boryka się z nim w zupełnie odmiennych okolicznościach. Niektórym osobom jest w stanie zaszkodzić zbyt wczesna pora śniadania, innym natomiast wyjątkowo późna godzina ostatniego posiłku. Niektórzy mogą odczuwać dyskomfort po wypiciu kawy, inni narzekają na skutki picia napojów gazowanych. Niewątpliwie warto poznać skuteczne, naturalne sposoby na zaradzenie przykrym konsekwencjom niestrawności. Wiele osób przekonało się o tym, ile dobrego mogą zdziałać zioła wspomagające trawienie. Jakie zioła są zatem najlepsze na trawienie i pracę przewodu pokarmowego?

Jakie zioła na trawienie?

Zioła wspomagające trawienie to niezbędne wyposażenie każdego gospodarstwa domowego. Nigdy bowiem nie wiemy, kiedy nadarzy się potrzeba do ich wykorzystania. Lista ziół na trawienie jest długa, a same produkty na szczęście łatwo dostępne. Nierzadko w naszej kuchni znajduje się wiele skarbów, które w naturalny i delikatny sposób pomogą uniknąć problemów trawiennych bądź też poratować w razie ich wystąpienia.

Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa jest niemalże synonimem leku na niestrawność. To niezwykle aromatyczne ziele jest w stanie zaradzić niejednej podbramkowej sytuacji. Dyskomfort żołądka może znacznie utrudnić nam funkcjonowanie. Zamiast przyjmować syntetyczne środki postawmy na naturę. Szklanka gorącego naparu z mięty pieprzowej ukoi spięte mięśnie brzucha, złagodzi ból oraz usprawni transport żółci z wątroby do woreczka żółciowego. Czemu mięta zawdzięcza swoje dobroczynne właściwości? To występujące w niej mentol i salicylan, składniki charakteryzujące się silnym działaniem antyspastycznym, działają łagodząco na układ trawienny w organizmie. Zawarte w niej olejki eteryczne działają ponadto wyciszająco i uspokajająco. Warto tez dodać, że dzięki liściom mięty możemy zadbać o świeży oddech, co okaże się zdrowszą alternatywą dla popularnej gumy do żucia.

Rumianek pospolity

Nazwa właściwa owej rośliny w żadnym wypadku nie wskazuje na jej metody działania. Choć jest nazywana „pospolitą”, jej właściwości są naprawdę nadzwyczajne. Kwiaty rumianku są bogate w wiele cennych związków, nadających im właściwości lecznicze. Zaliczamy do nich chociażby fenolokwasy, fitosterole, poliacetyleny, garbniki czy sole mineralne. Tak bogaty zasób dobroczynnych substancji czyni rumianek bardzo przydatną bronią w walce z wieloma dolegliwościami. Roślina ta jest na przykład niezwykle bezpiecznym i delikatnym zielem wspomagającym trawienie. Rumianek zawiera także cenne flawonoidy oraz kumaryny, które działają rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit. Rozluźnienie wpływa natomiast na prawidłowy transport trawionych składników przez jelita. Kwiaty tej rośliny charakteryzują się działaniem relaksującym, również dla naszego żołądka, odpowiedzialnego w znacznej mierze za proces trawienia.

Koper włoski

Zioła na trawienie to nie tylko popularna mięta czy rumianek. Kolejną rośliną posiadającą działanie usprawniające pracę jelit jest koper włoski. Zastosowanie w diecie kopru włoskiego umożliwia rozluźnienie mięśni gładkich przewodu pokarmowego, pozbycie się nieprzyjemnych skurczów brzucha oraz usprawnienie pracy żołądka. Roślina ta wykazuje także działanie wiatropędne, co może się przydać osobom cierpiącym na dokuczliwe wzdęcia. Na napar sporządzony z kopru muszą natomiast uważać ciężarne panie, które mogłyby w efekcie jego spożycia doznać pobudzenia mięśni macicy a w rezultacie przedwczesnych skurczy.

Chaber bławatek

Chaber bławatek znany jest zwłaszcza ze swoich właściwości moczopędnych. Ziele to jest w stanie zwiększyć ilość wydalanego moczu nawet o kilka razy, to natomiast jest bardzo przydatne w celu oczyszczenia organizmu z toksyn oraz łagodzenia zatruć pokarmowych.

Dodatkową zaletą stosowania tej rośliny leczniczej jest usprawnienie pracy układu pokarmowego i trawiennego dzięki jej żółciopędnym i przeciwzapalnym właściwościom.

Mniszek lekarski

Mniszek lekarski wykazuje szereg właściwości mających znaczny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Tak jak wcześniejsze zioła na trawienie, mniszek pomoże czerpać większą radość z życia oraz spożywanych pokarmów. Roślina ta pozytywnie wpływa na działanie jelit, zapobiega zaleganiu w nich pożywienia, przeciwdziała zaparciom, stymuluje do pracy wątrobę, oraz pobudza ją do wydzielania żółci i soków trawiennych. Lecznicze właściwości mniszka doceni niejedna osoba cierpiąca z powodu niestrawności.

Ambroży fusion

opis autora

Socialmedia

Warte uwagi

Grzybica jelit. Jakie są objawy? Jak ją leczyć?

Grzybica jelit, nazywana inaczej grzybicą przewodu pokarmowego, kandydozą jelit lub drożdżycą jelit, jest chorobą układu pokarmowego wywołaną przez rodzaj grzybów z rodziny Candida. To...

Nagłówek html

Lorem ipsum dolor sit amet consectetuer adi ising elit sed diam nonummy nibh euismodti ncidunt utlaoreet dolore magna aliquam er autem vel eum iriure dolor ind .