Dolegliwości żołądkowe czy jelitowe mogą być niezwykle krępujące i nieprzyjemne, szczególnie gdy towarzyszą przez dłuższy czas. Zazwyczaj problemy takie jak odbijanie czy gazy wynikają z zjedzenia zbyt dużej ilości produktów wzdymających czy ciężkostrawnych.

Zioła na ból brzucha

Dolegliwości przechodzą samoistnie, jednak nie od razu. Rozwiązaniem mogą okazać się naturalne sposoby, które nie obciążają dodatkowo żołądka. Skuteczną metodą jest podawanie naparów czy odwarów z ziół o działaniu rozkurczowym i wspomagającym pracę układu trawiennego.

Siemię lniane na ból brzucha

Len jest doskonałym przykładem ziela, który wykazuje właściwości lecznicze. Jego nasiona wytwarzają charakterystyczne śluzy posiadające w składzie mukopolisacharydy. To dzięki nim możliwa jest ochrona wewnętrznej warstwy przewodu pokarmowego. W przypadku pojawienia się problemów żołądkowych, przygotowuje się odwar z nasion lnu: 1 łyżkę siemienia lnianego zalewa się szklanką letniej wody i powoli gotuje się pod przykryciem nie dłużej niż 15 min. Po przestygnięciu odwar ten należy przecedzić i pić do ½ szklanki dwa razy dziennie. Pozostałe nasiona można wykorzystać, mieląc je w mikserze i podawać do codziennych posiłków. Należy jednak pamiętać, że siemię lniane na ból brzucha posiada wysoką kaloryczność. Istnieją jednak na rynku nasiona odtłuszczone, niestety są one pozbawione kwasów omega-3.

Mięta na ból brzucha

Mięta od lat jest cenionym zielem, który pomaga na wiele dolegliwości, nie tylko trawiennych. Przygotowanie specjalnej herbatki z miętą wykazuje właściwości terapeutyczne. Rodzajów mięty jest wiele, dlatego przyrządzając herbatę należy posiadać wiedzę na temat właściwości każdej z nich. Mięta na ból brzucha doskonale łagodzi nadmierne skurcze mięśni gładkich. Dodatkowo pomaga zwalczyć wzdęcia. Leczniczo najczęściej wykorzystuje się miętę pieprzowa, która przyspiesza metabolizm. Przeciwbólowe działanie wykazuje także olejek z mięty, który zawiera mentol. Należy jednak zachować umiar w jego podawaniu, gdyż może zadziałać drażniąco na układ pokarmowy oraz nerwowy. Bezpieczniejszym rozwiązaniem są napary z mięty na ból brzucha, które podaje się w stosunku jednej łyżki suszu na kubek wrzątku.

Rumianek na ból brzucha

Od wieków stosowany w ziołolecznictwie rumianek także posiada właściwości rozkurczające. Rumianek lekarski bogaty jest w niezastąpione źródło flawonoidów oraz pochodnych kumaryn, które wykazują działanie przeciwskurczowe i wiatropędnie. Rumianek na ból brzucha pozwala załagodzić nietolerancję pokarmową a także leczyć nieżyty żołądka oraz jelit. Ziele to bardzo często podaje się w terapii osłonowej po zażyciu antybiotyków. Ze względu na to, że pobudza wydzielanie żółci oraz zapobiega nadmiernej fermentacji w jelitach polecany jest przy wszystkich zaburzeniach trawienia. Osoby posiadające regularne dolegliwości żołądkowe powinny pić rumianek w formie ziołowej herbatki. Napar z rumianku na ból brzucha można łączyć z miętą, dziurawcem i szałwią. Wykonuje się go w stosunku dwóch łyżeczek koszyczków na szklankę wrzątku. Po odczekaniu kwadransa należy napój wypić. W przypadku odczuwania dotkliwych bólów brzucha zaleca się stosowanie rumianku rzymskiego, który można zakupić w sklepach zielarskich.

Melisa na ból brzucha

Mimo iż melisa uznawana jest za ziele uspokajające, posiada zdolność do leczenia zaburzeń trawiennych. Ziele melisy stosuje się w podłożu stresowym wrzodów dwunastnicy i żołądka, zespołu jelita drażliwego. Wyciągi z melisy posiadają właściwości przeciwskurczowe i bakteriobójcze. Co więcej, melisa potrafi niszczyć bakterie, które są odporne na antybiotyki. Napar z melisy na ból brzucha można podawać w nasilonych dolegliwościach, ponieważ jest skuteczniejszy niż wyciąg. Niestety, ale melisa może zadziałać odwrotnie na niektóre osoby. Zamiast powodować komfort psychiczny oraz rozluźnienie, jest w stanie wywołać uczucie rozdrażnienia oraz długotrwałą bezsenność. W przypadku zauważenia jakichkolwiek niepokojących objawów należy całkowicie zaprzestać podawania naparów z melisy.

 

Ambroży fusion

opis autora

Socialmedia

Warte uwagi

Liofilizat z buraka - kiedy może Ci pomóc?

Buraki można serwować na wiele sposobów, aby cieszyć się ich smakiem. Wiele osób preferuje ich gotowanie i smażenie i rzeczywiście, odpowiednio przyprawione, mogą stać się wtedy ozdobą...

Nagłówek html

Lorem ipsum dolor sit amet consectetuer adi ising elit sed diam nonummy nibh euismodti ncidunt utlaoreet dolore magna aliquam er autem vel eum iriure dolor ind .