Przez wielu zielarzy jest uznawana z królową polskich ziół tuż obok bylicy pospolitej i piołunu.  Pokrzywa o właściwościach leczniczych i bogatym smaku stanowi podstawę apteczki fitoterapeuty oraz… kucharza!

Pokrzywa 

Urtica dioica, jak brzmi w łacinie jej nazwa, znana jest przede wszystkim ze swoich parzących włosków. Znajduje się w nich kwas mrówkowy oraz krzemionka. I choć parzenie nie należy do przyjemnych, wywołuje bowiem swędzące bąbelki, zawartość krzemu w roślinie jest bardzo cenna.

Występuje ona powszechnie w całej niemal strefie umiarkowanej. W Polsce nazywano ją parzawka, koprzywa czy żegawka. Ta ostatnia nazwa jest tak naprawdę podgatunkiem o nieco mniejszym kształcie. Pokrzywa zwyczajna, o bogatych właściwościach i zastosowaniu, urasta do naprawdę zdumiewających rozmiarów. W dodatku każda jej część posiada korzystne dla zdrowia człowieka związki czynne: korzeń, liście, łodyga, kwiat. Świeży sok to remedium na anemię, niedożywienie, jak i odtrucie krwi.

Substancje czynne biologicznie zawarte w zielu to witaminy A, C, B2, B6, garbniki, aminy, barwniki roślinne – chlorofil, ksantofil, beta-karoten, kwasy organiczne, flawonoidy, karotenoidy. Minerały to z kolei wysokie stężenia: żelaza, wapnia, magnezu, potasu, krzemu, fosforu, jodu, siarki i soli. Korzeń parzawki zawiera lipidy, sterole i lecytynę. Włoski posiadają oprócz kwasu mrówkowego i krzemianki – olejki lotne.

Ten niebywały kompleks mikroelementów jest powodem, dla którego fitoterapeuci uznają tę dostojną i niedostępną roślinę za górującą nad innymi. Pomaga nie tylko przywracać zdrowie, ale też wzmacnia, odżywia i wspiera w codziennej równowadze – homeostazie organizmu.

Pokrzywa - zastosowanie 

Zbiór pokrzywy do picia odbywa się przed kwitnieniem. Właściwości lecznicze zawarte są wtedy w liściach w najwyższym stężeniu. Oprócz urticae folium, można pozyskiwać też urticae radix (korzeń – jesienią) i kwitnące czubki rośliny. Co więcej, łodyga była kiedyś wykorzystywana w przemyśle włókienniczym. Podobnie jak konopia jest idealna do szycia wytrzymałych tkanin.

                Liście parzawki stosujemy:

  • na reumatyzm, artretyzm, nerwobóle (w formie okładów)
  • jako środek moczopędny i przeciwbiegunkowy
  • na krwotoki i krwawiące rany oraz owrzodzenia
  • jako środek ściągający i rozkurczowy
  • przeciw cukrzycy
  • przeciwgośćcowo
  • na zapalenia narządów wewnętrznych
  • na anemię i produkcję czerwonych krwinek oraz hemoglobiny
  • tonizująco i wzmacniająco
  • w celu oczyszczania krwi i odtruwania z metali ciężkich oraz toksyn
  • na poprawę trawienia i wydzielania enzymów trawiennych
  • w celu odżywienia, uzupełnienia witamin i minerałów

Sposoby na przygotowanie ziela do spożycia jest naprawdę wiele. Kompresy, nasiadówki w schorzeniach dróg rodnych i pochwy czy odżywiające płukanki do włosów. Skóra głowy skorzysta na takim roślinnym wsparciu: urtica dioica pobudza porost włosów, hamuje ich wypadanie, odżywia cebulki i mieszki. Aby prawidłowo wydobyć substancje czynne z pokrzywy i właściwości lecznicze w pełnym wymiarze, warto postępować jednak według instrukcji fitoterapeutów.

Pokrzywa - herbata

Napar z urticae folium: 1 łyżkę sproszkowanych liści zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy na 10-15 minut, a nawet na dłużej. Pijemy ok. 3 razy dziennie po szklance (na świeżo) w celu detoksykacji organizmu i przeciwdziałaniu anemii. Profilaktycznie zaś raz dziennie nie dłużej niż 2 tygodnie.

Należy też pamiętać, że napar nie daje pełnego spektrum działania rośliny. Dopiero gotowanie na wolnym ogniu wyciąga z niej np. krzemionkę. W podobnym celu zaleca się przygotowanie odwaru z równych części pokrzywy i skrzypu polnego.

Odwar z urticae folium: 1 łyżkę suszu zalewamy szklanką wody i gotujemy pod przykryciem 5 min. Następnie odstawiamy do naciągnięcia na 15 min (pod przykryciem). Pijemy ½ szklanki 2 lub 3 razy dziennie. Działa moczopędnie, oczyszczająco, podnosi odporność i wspiera metabolizm.

Choć pokrzywa ma tak wiele właściwości, są i przeciwwskazania do jej użycia. Po pierwsze nie pijemy przetworów dłużej niż 2-3 tygodnie (zbyt duże stężenie minerałów oraz możliwość wypłukania innych). Po drugie, uważać powinny (szczególnie na świeży sok) osoby ze stwierdzonymi schorzeniami dróg rodnych (cysty, mięśniaki).

Pokrzywa - przepisy 

To jednak nie koniec niezwykłego wykorzystania pospolitych odmian żegawki. Ziele jest idealnym zastępnikiem szpinaku! Jedzona była od niepamiętnych czasów na terenach Europy Środkowo-Wschodniej, a w wielu miejscach tradycja ta przetrwała.

Zielone, świeże, wiosenne listki pokrzywy o właściwościach oczyszczających i odmładzających, będą świetne do przyrządzenia soku lub koktajlu. Można je również przygotować na patelni z czosnkiem i podawać do kasz, makaronów, ziemniaków. Popularne są pierogi z nadzieniem z takiego farszu czy aromatyczne tarty. Warto spróbować wiosennej zupy krem z jej liśćmi czy kwiatów smażonych w cieście naleśnikowym. Roślina ma wyjątkowo łagodny, a zarazem sycący smak. I nie trzeba się martwić o poparzenie! Podczas suszenia oraz obróbki termicznej parzące włoski się skutecznie wytrącają.

Ambroży fusion

opis autora

Socialmedia

Warte uwagi

Miód i jego lecznicze właściwości

Naturalny miód jest pyszny w smaku, ale i wykazuje szeroki wachlarz właściwości prozdrowotnych. Zawarte w nim składniki sprawiają, że działa antybakteryjnie, koi układ nerwowy, poprawia...

Nagłówek html

Lorem ipsum dolor sit amet consectetuer adi ising elit sed diam nonummy nibh euismodti ncidunt utlaoreet dolore magna aliquam er autem vel eum iriure dolor ind .