Zagrzybienie organizmu

Udostępnij:

Aż 70% pracy układu odpornościowego związanej jest z jelitami. Dlatego, kiedy dochodzi do zagrzybienia organizmu, leczenie należy rozpocząć od zmiany odżywiania. Usprawniając procesy trawienne i przede wszystkim wydalnicze, polepszamy zdolność ciała do oczyszczania i regeneracji. 

Czym są grzyby chorobotwórcze?

Zakażenia związane z rozwojem mikozy (grzybicy), są jednymi z najczęściej występujących przypadłości we współczesnym świecie. Przyspieszony tryb życia, nieregularne posiłki oraz brak w nich kompleksu witamin i minerałów, to przyczyny gromadzenia się toksyn w ciele.

 

Zagrzybienie organizmu objawia się reakcjami alergicznymi, które biorą się z toksyn produkowanych przez każdego typu mikozy. W zależności od rodzaju, rozwijają się one w układzie pokarmowym, narządach wewnętrznych, płuca, atakują węzły chłonne, skórę, włosy czy paznokcie.

 

Rozróżniamy pleśniaki oraz drożdżaki, z których najpopularniejszym jest Candida. Tak samo jak różne bakterie, występują one w naturalnym środowisku jelitowym, jako część mikroflory. Wymienione powyżej aspekty naszego życia, skutecznie zaburzają jednak homeostazę wewnętrzną, a największy wpływ ma na tworzenie się „złych” drożdżaków ma cukier spożywczy.

Niezależnie od wieku czy płci oraz rodzaju drożdżaków, zagrzybienia organizmów ludzkich objawiają się podobnie. Występują napadowe bóle żołądka i jego rozdęcie, wymioty lub mdłości, nadmierne burczenie w brzuchu oraz ciągła ochota na słodkości i białe pieczywo. Niektórzy cierpią na trądzik i bolesne wypryski, swędzenie, a w przypadku grzybicy pochwy – upławy i niepokojące zapachy.

Prawidłowe wypróżnianie powinno wspierać jelita w pozbyciu się nadmiaru Candidy i toksyn. Niestety jest to utrudnione nie tylko przez blokujące „przepływ” masy kałowe, ale też słabe nawodnienie i małą ilość krzemu. Jest on wypłukiwany z naszego ciała przez ciągły kontakt z aluminium i zbyt niskie pH krwi (również prowadzące do powstania zagrzybienia w organizmie) – wynik diety cukrowej i fast-foodowej.

Zagrzybienie organizmu - leczenie

Aby przywrócić równowagę w mikroflorze jelit, należy potwierdzić występujące symptomy należytą diagnozą. Oprócz przypadków związanych ze skórą czy zewnętrzną stroną ciała, nie zawsze można postawić trafne rozpoznanie mikozy. Wykonuje się gastroskopię, kolonoskopię, posiew, a także wykrywanie w surowicy żylnej krwi. Laboratoria mykologiczne, które specjalizują się w ocenie zagrzybienia organizmu, badają odpowiedni materiał kliniczny.

Najbardziej skuteczną ocenę nadmiaru drożdżaków, również w trudniej dostępnych organach wewnętrznych czy płucach, daje natomiast biorezonans. Wychwytuje on fale elektromagnetyczne danego rodzaju grzyba czy pleśni. Dzięki trafnej diagnozie przerostu Candidy czy jej pochodnych – można skupić się na wprowadzeniu odpowiednich środków zaradczych jej dalszemu mnożeniu. A następnie przystąpić do wybranego programu detoksykacji.

Niezależnie od rodzaju mikozy, najpierw skupiamy się na wsparciu układu pokarmowego i wydalniczego oraz zmniejszamy bodźce płynące z otoczenia. Proces zdrowienia, czyli przywracania homeostazy psychofizycznej, powinien odbywać się w sprzyjającym i spokojnym środowisku i nie narażać chorego na stres.

Zagrzybienie organizmu - co spożywać?

Osoba cierpiąca na zagrzybienie organizmu powinna wyeliminować  z diety biały cukier oraz białą mąkę. Te podstawowe zalecenia odetną drożdżakom ich ulubiony pokarm. Aby skutecznie pozbyć się ich ze swojego przewodu pokarmowego lub innych miejsc w ciele, należy zastosować odżywianie rozdzielne lub monodiety, przejść na weganizm, czyli wykluczyć na pewien czas lub na stałe nabiał i mięso. Ograniczenie ilości spożywanych posiłków, a także śniadania złożone z zielonych koktajli czy soków, będą wielkim wsparciem dla ciała.

Równolegle trzeba wesprzeć układ wydalniczy i przywrócić optymalne nawodnienie. Zaleca się w tym celu picie wody krzemowej. To właśnie tzw. „pierwiastek życia”, posiada zdolność usuwania drożdżaków wraz z kałem. Przywraca także świeżość umysłu i stymuluje układ immunologiczny do obrony przed bakteriami i pasożytami.

Oczyszczanie przy zagrzybieniu organizmu leczy nie tylko jelita, ale pomaga pozbyć się metali ciężkich i zaawansowanych produktów glikacji, prowadzących do szybkiego starzenia. Warto wzmocnić i przyspieszyć ten proces częstymi wizytami w saunie (toksyny uwalniają się wraz z potem), codziennym ruchem oraz odpowiednio dobranymi olejami i mieszankami ziołowym. 

Rośliny polecane przy kandydozie to: piołun, lapacho, koci pazur, łupiny orzecha włoskiego, tymianek, kurkuma czy owoc jałowca. Dzięki wsparciu detoksu przy zagrzybieniu organizmu fitoterapią i gimnastyką, unikniemy nadmiernych bóli głowy i osłabienia, występujących często przy leczeniu.

Łagodna dyscyplina pozwoli poza tym zachować zdrowe nawyki na dłużej oraz naturalne odżywianie, które wspiera nasze ciała. Optymalne pH i zrównoważona flora bakteryjna będą zaś skutecznie odstraszały drożdżaki w przyszłości.  

Ambroży fusion

opis autora

Socialmedia

Warte uwagi

Zarobaczenie organizmu: przyczyny, objawy i...

Skarżysz się na dolegliwości trawienne, albo zaburzenia łaknienia? A może towarzyszy ci senność, brak energii i motywacji oraz osłabiona koncentracja? To tylko niektóre z symptomów...

Nagłówek html

Lorem ipsum dolor sit amet consectetuer adi ising elit sed diam nonummy nibh euismodti ncidunt utlaoreet dolore magna aliquam er autem vel eum iriure dolor ind .