Trawa pszeniczna i jej naturalne właściwości

Udostępnij:

 

Trawa pszeniczna nazywana jest zielonym złotem, ponieważ posiada cenny chlorofil, który bogaty jest w duże ilości witamin. Trawa pszeniczna to nic innego jak młoda pszenica, która nie zdążyła jeszcze wykształcić kłosów. Co ciekawe, zachowanie odpowiednich warunków sprawia, że można ją uprawiać także w domu. Jej drogocenne właściwości naturalne powodują, że może być stosowana jako ziele na oczyszczenie organizmu, usprawnienie pracy tarczycy czy wątroby.

Trawa pszeniczna – właściwości prozdrowotne

Trawa pszeniczna posiada szereg prozdrowotnych właściwości, które zawdzięcza obecności dużej dawki chlorofilu. Wysokie stężenie tlenu znajdujące się w chlorofilu powoduje dostarczenie jego większej ilości do krwi. Przy regularnym piciu soku z trawy pszenicznej, następuje zwiększenie liczby czerwonych krwinek oraz stężenia tlenu we krwi. Ziele to pozytywnie wpływa na układ krążenia, usprawniając przepływ krwi przez serce. Trawa pszeniczna zawiera w sobie mnóstwo substancji odżywczych, takich jak: aminokwasy, witaminy oraz składniki mineralne. Ziele to można dostać w formie preparatów, jednak zaleca się jego wyhodowanie w domu, a następnie przyjmowanie w formie przetworzonej jako soki. Trawa pszeniczna:

  • wykazuje działanie zwiększające liczbę krwinek czerwonych;
  • tworzy barierę dla chorób nowotworowych;
  • pomaga w leczeniu anemii, zapalenia wątroby, bólu gardła, nieżytów, hemoroidów, żylaków oraz stanów zapalnych;
  • oczyszcza krew oraz organy wewnętrzne;
  • stymuluje pracę tarczycy;
  • zapobiega cukrzycy;
  • pomaga w zmniejszeniu ciśnienia krwi.

Zawarty w trawie pszenicznej chlorofil wykazuje działanie ochronne przed promieniowaniem oraz wolnymi rodnikami. Dzięki temu roślina ma zdolność do neutralizowania związków odpowiedzialnych za rozwój patogenów. Ponadto wykazuje działanie antybakteryjne i neutralizujące toksyny w organizmie. Trawę pszeniczną warto stosować podczas leczenia ran, owrzodzeń, zakażeń, przewlekłych zapaleń ucha wewnętrznego, zapaleń zatok czy stanów zapalnych skóry. Wysokie stężenie chlorofilu poprawia krążenie i zapobiega zaparciom.

Trawa pszeniczna – jak stosować?

Trawę pszeniczną można dostać albo pod postacią tabletek, albo w formie kapsułek. Są to najczęściej spotykane formy, jednak spora część osób decyduje się na samodzielne hodowanie trawy pszenicznej, z której później można wykonać soki. Taki sok wypija się na czczo, aby zwiększyć przyswajalność składników odżywczych. Wyciąg z trawy może być także dodawany do herbaty lub innych napojów. Młode liście trawy pszenicznej świetnie komponują się z wieloma sałatkami czy zupami. Zaleca się stosowanie nie więcej niż 30 ml soku z trawy pszenicznej dziennie u osób zdrowych. Ziele to polecane jest do stosowania przez osoby przewlekle cierpiące na astmę, choroby Parkinsona, miażdżycę, zapalenie oskrzeli, nadciśnienie tętnicze, cukrzycę, zaparcia, wzdęcia czy nowotwory.

Sok z trawy pszenicznej można stosować nie tylko wewnętrznie, lecz także zewnętrznie. Woda z trawy pszenicznej doskonale oddziałuje na skórę, która potrzebuje oczyszczenia i odżywienia. Co więcej, sok ten spowalnia starzenie się komórek, wzmacnia włosy i skutecznie zmniejsza stany zapalne skóry, przyspieszając tym samym gojenie się ran i siniaków. Pobudza krążenie i wykazuje działanie kojące przy oparzeniach, wysypkach, a nawet owrzodzeniach.

Trawa pszeniczna – opinie

Opinie na temat trawy pszenicznej są nadzwyczaj pozytywne. Jako naturalne ziele, z wysoką dawką chlorofilu doskonale oddziałuje na organizm zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Zdaniem specjalistów trawa pszeniczna wspomaga proces odchudzania oraz wspiera układ odpornościowy. Ze względu na wysokie bezpieczeństwo stosowania, trawę pszeniczną mogą przyjmować zarówno osoby zdrowe, jak i dotknięte schorzeniami skórnymi czy krwionośnymi. Co ciekawe, trawa pszeniczna cieszy się dużym uznaniem u osób pragnących zrzucić nieco kilogramów. Ziele to bowiem usprawnia przemianę materii, co przekłada się na redukcję masy ciała. Skutecznie zapobiega nadwadze, ponieważ hamuje apetyt. Zalecana przez dietetyków jako składnik wielu diet odchudzających.

Ambroży fusion

opis autora

Socialmedia

Warte uwagi

5 ziół na wątrobę

W naszym największym narządzie zachodzą codziennie setki reakcji biochemicznych. Zrozumienie ich istotnego wpływu na homeostazę psychofizyczną, pozwoli nam odpowiedzieć na to, jakie zioła...

Nagłówek html

Lorem ipsum dolor sit amet consectetuer adi ising elit sed diam nonummy nibh euismodti ncidunt utlaoreet dolore magna aliquam er autem vel eum iriure dolor ind .