Rak jelita grubego, a dieta. Jaką dietę stosować aby go uniknąć?

Udostępnij:

Rak jelita grubego to jeden z najczęściej występujących typów nowotworów we współczesnej medycynie. Z racji tego, wszelkie działania mające na celu zarówno profilaktykę przed zachorowaniem czy też podczas terapii onkologicznej po zachorowaniu, jak i podczas leczenia, mają niebagatelny wpływ na powrót chorego do pełni zdrowia. W sposób szczególny ważna jest odpowiednia dieta przy nowotworze jelita grubego.

Dieta przy raku jelita grubego – czynnik kluczowy

Przyczyny generujące występowanie takich chorób, jak nowotwory jelita grubego mogą mieć dwojaki charakter, nabyty (uwzględniający czynniki genetyczne, gdzie występowanie raka jelita grubego jest udokumentowane innymi przypadkami w obrębie bliższej i dalszej rodziny), oraz przypadkowy, związany z szeroko pojętym stylem życia. W pierwszym przypadku zachorowań ryzyko wystąpienia raka jelita grubego jest, niestety, dosyć duże, stąd bardzo ważna jest regularna kontrola oraz samoświadomość, że takie właśnie ryzyko istnieje. W drugim człowiek może zdecydowanie obniżyć ryzyko rozwoju nowotworu jelita grubego poprzez korzystną dla zdrowia zmianę nawyków życiowych, w tym także diety, co jest jednym z kluczowych elementów profilaktyki raka jelita grubego. Dieta w chorobie nowotworowej jelita grubego nie może być oparta na zbyt małej ilości warzyw i owoców, za to dużej ilości pokarmów zawierających szkodliwe tłuszcze trans, czerwone mięso i mocno przetworzonej, ponieważ taki jadłospis wręcz sprzyja kancerogennym patologiom, w tym właśnie występowaniu raka jelita grubego. Poważnym problemem, niemającym prawa wystąpić przy diecie stosowanej przy nowotworze jelita grubego, jest także picie alkoholu, niska aktywność fizyczna, palenie papierosów czy też nadwaga.

Rak jelita grubego - dieta po operacji

Jest jeden element, który wspomaga stan pacjenta, zarówno podczas terapii, jak i po operacji raka jelita grubego - dieta. W przypadku, gdy mamy do czynienia z osobą po przebytej operacji jelita grubego, dieta, jaką musi on stosować, odgrywa niebagatelną rolę w procesie rekonwalescencji. Dieta po operacji raka jelita grubego wspomaga układ odpornościowy, skutecznie zapobiega niedokrwistości, skraca pobyt w szpitalu oraz czas gojenia się ran, pomaga ograniczyć ryzyko infekcji i powstawania odleżyn, oraz, co najważniejsze, zmniejszyć ryzyko zgonu.

Jakkolwiek dieta po operacji jelita grubego jest niezwykle istotna, to już samo układanie jadłospisu choremu może nastręczyć pewnych trudności i musi być poparte odpowiednią wiedzą z zakresu dietetyki, gdyż po operacji znacznie wzrasta zapotrzebowanie chorego na konkretne składniki odżywcze. Najlepiej jest przy układaniu jadłospisu diety po operacji jelita grubego kierować się zaleceniami szpitalnymi, które są opracowane przez kompetentne osoby, oraz umiejętnie łączyć udzielone informacje z własną wiedzą dotyczącą preferencji smakowych chorego.

Dieta po operacji jelita grubego powinna opierać się na regularnych, spożywanych co około 4 godziny posiłkach, do których warto wprowadzać dodatkową porcję warzyw i owoców w postaci soków i przecierów, na surowo lub w postaci pieczonej (bez soli i cukru) lub gotowanej na parze. Same posiłki powinny być również bogate w łatwo przyswajalne białko, jako materiał budulcowy – wszak organizm po tak poważnej ingerencji w jego struktury, jak operacja jelita grubego musi mieć możliwość spokojnej regeneracji, tym bardziej, gdy pacjent jest w trakcie terapii lekowej lub innej.

W przypadku braku przeciwwskazań od lekarza chory może spożywać takie produkty, jak pieczywo graham, płatki owsiane, brązowy ryż czy grube kasze.
Podstawą jest dostarczanie do organizmu podczas diety po operacji jelita, czy to grubego, czy też cienkiego, odpowiedniej ilości płynów, nie powinna być mniejsza niż 2 litry dziennie, przede wszystkim niegazowanej wody mineralnej.

Przepisy na potrawy po operacji jelita grubego

Trudno opisać jednoznacznie jakie przepisy na potrawy po operacji jelita grubego znajdą zastosowanie w przypadku każdego pacjenta. Zależy to od wielu czynników, jak indywidualne zalecenia lekarza, stan ogólny pacjenta czy też umiejętności kuchenne jego, bądź członków jego rodziny. Niewątpliwie jednak można podać kilka rad, które są podstawą przyrządzania potraw w oparciu o przepisy na potrawy po operacji jelita grubego.

Pierwszą zasadą jest absolutny zakaz podawania choremu podczas diety po operacji jelita grubego lub też podczas stosowania diety przy raku jelita grubego, potraw smażonych, zasmażanych, a także pieczonych, szczególnie jeśli jest to czerwone mięso. Nie wolno podawać choremu podczas diety w chorobie nowotworowej jelita grubego także potraw o wysokiej kaloryczności, przetworzonych, tłustych, ciężkostrawnych. Zabronione jest podawanie alkoholu lub innych używek.

Przydatnym urządzeniem podczas przygotowywania potraw na podstawie przepisów diety po operacji jelita grubego jest parowar. Można w nim z łatwością przygotowywać każdy rodzaj jedzenia, bez tłuszczu oraz z zachowaniem cennych składników mineralnych, tak ważnych przy diecie w chorobie nowotworowej jelita grubego.

Ambroży fusion

opis autora

Socialmedia

Warte uwagi

Glista ludzka – objawy, leczenie domowymi...

Na zakażenie robakami (tzw. helminty) wpływa przede wszystkim brak higieny przy częstym kontakcie z różnego typu zanieczyszczeniami. Glista ludzka objawia się nagle i rozprzestrzenia w...

Nagłówek html

Lorem ipsum dolor sit amet consectetuer adi ising elit sed diam nonummy nibh euismodti ncidunt utlaoreet dolore magna aliquam er autem vel eum iriure dolor ind .