Miód i jego lecznicze właściwości

Udostępnij:

Naturalny miód jest pyszny w smaku, ale i wykazuje szeroki wachlarz właściwości prozdrowotnych. Zawarte w nim składniki sprawiają, że działa antybakteryjnie, koi układ nerwowy, poprawia pracę mózgu i serca oraz wspiera gojenie ran. Dowiedz się, jakie dokładnie właściwości lecznicze ma miód i jak go wykorzystać jako domowy środek na poprawę zdrowia oraz zwalczenie wielu uciążliwych dolegliwości.


Antybakteryjne działanie miodu

Opowieści głoszą, że miód stosował już Hipokrates, któremu udało się dożyć sędziwego wieku 111 lat. Badania medyczne nie potwierdziły jeszcze tego faktu, ale prawdą jest, że miód jest bardzo bogaty w enzymy pochodzące z gruczołów ślinowych pszczół. W składzie znajduje się nadtlenek wodoru, który ma silne działanie bakteriobójcze. W miodzie zawarte są również inne substancje antybakteryjne (m.in. lizozym, inhibina oraz apidycyna). Substancje te działają na paciorkowce i gronkowce, prątki gruźlicy, pałeczki gram-ujemne oraz grzyby z rodzaju Candida. To sprawia, że miód na niektóre bakterie działa nawet lepiej niż kuracja antybiotykami.

Chcesz wykorzystać antybakteryjne właściwości miodu? Sięgaj przede wszystkim po naturalny miód spadziowy z drzew szpikowych, lipowy oraz grykowy. Dodatkowo spożywanie miodu pozwala uzupełnić braki witamin i minerałów w organizmie, które mogą zaburzać naturalną odporność organizmu. W jego składzie znajduje się m.in. witamina C, A i witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12). Zawiera także potas, magnez, żelazo, chlor, fosfor, wapń, mangan, kobalt oraz biotynę, kwas foliowy i pantotenowy.


Miód na wzmocnienie serca

Miód zawiera acetylocholinę i potas. Składniki te doskonale wzmacniają wydolność mięśnia sercowego i wspierają jego pracę. Zawarta w nim glukoza to nieocenione źródło energii dla serca, a fruktoza stanowi zapas energetyczny dla całego organizmu (jest magazynowana w wątrobie).


Miód na układ oddechowy

Naturalny miód bogaty jest w składniki, które działają antybakteryjnie i wykrztuśnie, poprawiają pracę układu odpornościowego i hamują alergie. Sięganie po miód poprawia odporność organizmu i chroni przed infekcjami układu oddechowego oraz zakażeniami. Można go wykorzystać w leczeniu kataru, kaszlu, gorączki, zapalenia zatok oraz zapalenia gardła.


Miód na układ nerwowy

Składniki zawarte w miodzie wykazują działanie uspokajające. Doskonale sprawdza się on jako wsparcie w leczeniu nerwicy lub wyczerpania nerwowego, apatii (poprawia nastrój) oraz nadpobudliwości.


Miód na układ pokarmowy

Miód wspiera naturalne oczyszczanie organizmu. Jest zalecany pomocniczo przy chorobach wrzodowych żołądka i dwunastnicy, zapaleniu jelit oraz w nieżytach żołądka. Pobudza trawienie, dlatego polecany jest osobom cierpiącym na zaparcia.

Inne właściwości lecznicze miodu

Wśród właściwości leczniczych miodu wymienia się ponadto:

•    przyspieszanie gojenia ran i zmniejszanie blizn,
•    przyspieszanie gojenia oparzeń i odmrożeń,
•    obniżenie ciśnienia tętniczego krwi,
•    hamowanie zmian miażdżycowych,
•    działanie nasenne,
•    działanie przeciwbólowe,
•    pobudzenie pracy mózgu (glukoza stanowi paliwo energetyczne dla szarych komórek).

 

Ambroży fusion

opis autora

Socialmedia

Warte uwagi

Co to są suplementy diety?

Suplementy diety bardzo często postrzegane są przez ludzi, jako cudowny środek, który jest lekarstwem na wszystko. Niestety, te małe pastylki tak nie działają. Rzeczywiście różnego...

Nagłówek html

Lorem ipsum dolor sit amet consectetuer adi ising elit sed diam nonummy nibh euismodti ncidunt utlaoreet dolore magna aliquam er autem vel eum iriure dolor ind .