Naturalny miód jest pyszny w smaku, ale i wykazuje szeroki wachlarz właściwości prozdrowotnych. Zawarte w nim składniki sprawiają, że działa antybakteryjnie, koi układ nerwowy, poprawia pracę mózgu i serca oraz wspiera gojenie ran. Dowiedz się, jakie dokładnie właściwości lecznicze ma miód i jak go wykorzystać jako domowy środek na poprawę zdrowia oraz zwalczenie wielu uciążliwych dolegliwości.
Antybakteryjne działanie miodu
Opowieści głoszą, że miód stosował już Hipokrates, któremu udało się dożyć sędziwego wieku 111 lat. Badania medyczne nie potwierdziły jeszcze tego faktu, ale prawdą jest, że miód jest bardzo bogaty w enzymy pochodzące z gruczołów ślinowych pszczół. W składzie znajduje się nadtlenek wodoru, który ma silne działanie bakteriobójcze. W miodzie zawarte są również inne substancje antybakteryjne (m.in. lizozym, inhibina oraz apidycyna). Substancje te działają na paciorkowce i gronkowce, prątki gruźlicy, pałeczki gram-ujemne oraz grzyby z rodzaju Candida. To sprawia, że miód na niektóre bakterie działa nawet lepiej niż kuracja antybiotykami.
Chcesz wykorzystać antybakteryjne właściwości miodu? Sięgaj przede wszystkim po naturalny miód spadziowy z drzew szpikowych, lipowy oraz grykowy. Dodatkowo spożywanie miodu pozwala uzupełnić braki witamin i minerałów w organizmie, które mogą zaburzać naturalną odporność organizmu. W jego składzie znajduje się m.in. witamina C, A i witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12). Zawiera także potas, magnez, żelazo, chlor, fosfor, wapń, mangan, kobalt oraz biotynę, kwas foliowy i pantotenowy.
Miód na wzmocnienie serca
Miód zawiera acetylocholinę i potas. Składniki te doskonale wzmacniają wydolność mięśnia sercowego i wspierają jego pracę. Zawarta w nim glukoza to nieocenione źródło energii dla serca, a fruktoza stanowi zapas energetyczny dla całego organizmu (jest magazynowana w wątrobie).
Miód na układ oddechowy
Naturalny miód bogaty jest w składniki, które działają antybakteryjnie i wykrztuśnie, poprawiają pracę układu odpornościowego i hamują alergie. Sięganie po miód poprawia odporność organizmu i chroni przed infekcjami układu oddechowego oraz zakażeniami. Można go wykorzystać w leczeniu kataru, kaszlu, gorączki, zapalenia zatok oraz zapalenia gardła.
Miód na układ nerwowy
Składniki zawarte w miodzie wykazują działanie uspokajające. Doskonale sprawdza się on jako wsparcie w leczeniu nerwicy lub wyczerpania nerwowego, apatii (poprawia nastrój) oraz nadpobudliwości.
Miód na układ pokarmowy
Miód wspiera naturalne oczyszczanie organizmu. Jest zalecany pomocniczo przy chorobach wrzodowych żołądka i dwunastnicy, zapaleniu jelit oraz w nieżytach żołądka. Pobudza trawienie, dlatego polecany jest osobom cierpiącym na zaparcia.
Inne właściwości lecznicze miodu
Wśród właściwości leczniczych miodu wymienia się ponadto:
• przyspieszanie gojenia ran i zmniejszanie blizn,
• przyspieszanie gojenia oparzeń i odmrożeń,
• obniżenie ciśnienia tętniczego krwi,
• hamowanie zmian miażdżycowych,
• działanie nasenne,
• działanie przeciwbólowe,
• pobudzenie pracy mózgu (glukoza stanowi paliwo energetyczne dla szarych komórek).