Buraki można serwować na wiele sposobów, aby cieszyć się ich smakiem. Wiele osób preferuje ich gotowanie i smażenie i rzeczywiście, odpowiednio przyprawione, mogą stać się wtedy ozdobą obiadu. Niestety, niemal każda obróbka sprawia, że buraki tracą szereg swoich prozdrowotnych właściwości. Słowo „niemal” jest tu jak najbardziej na miejscu, o ile bowiem gotowanie i smażenie prowadzi do znaczącego zubożenia buraków, o tyle ich kiszenie nie pozbywa ich tych wszystkich walorów, które zapewniają im doniosłą pozycję w medycynie ludowej.

 

Co nam dają kiszone buraki?

Nieco zapomniane dziś kiszenie to jedna z najstarszych metod wykorzystywanych po to, aby zabezpieczyć żywność przed zepsuciem. Jako ludzkość odkryliśmy ją przed wiekami, nadal jednak jest to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania żywności. Dziś wiemy już, że przyczynia się do tego kwas mlekowy, który powstaje w procesie kwaszenia. Pomaga on w zachowaniu przez warzywa swoich najważniejszych składników i sprawia, że na długo po ich przygotowaniu pozostają one bombą witaminową, którą warto zainteresować się bez względu na swój wiek i stan zdrowia.

Sok z kiszonych buraków możemy znaleźć dziś zarówno w sklepach, w których sprzedawana jest zdrowa żywność, jak i w wielu supermarketach. Dzieje się tak przede wszystkim dlatego, że cieszy się on opinią zdumiewająco skutecznego lekarstwa na kaca. Okazuje się jednak, że kiszenie buraków może pomóc organizmowi także na wiele innych sposobów. To znakomite rozwiązanie na przyspieszenie procesu usuwania z organizmu wolnych rodników i na profilaktykę antynowotworową. Kiszone buraki mogą też wzmacniać odporność naszego organizmu, a także – podobnie, jak kiszona kapusta – zadbać o florę bakteryjną jelit. Szczepy bakterii, do powstania których przyczynia się proces fermentacji, znakomicie sprawdzają się jako strażnicy organizmu skutecznie broniący go przed grzybicami. Posiadają też właściwości antywirusowe oraz antybakteryjne.

 

Liofilizat z buraka – kiszone warzywo w małej tabletce

Nie każdy z nas dysponuje czasem niezbędnym do tego, aby samodzielnie kisić buraki. Nie każdy też może pozwolić sobie na picie soku z kiszonego buraka codziennie. Czasem nie jest to nawet wskazane, najtańsze soki tego rodzaju są bowiem słodzone i wzbogacane o sztuczne substancje. Te poprawiają ich smak, sprawiają jednak, że trudno liczyć na objawienie się wszystkich właściwości kiszonego warzywa. Wypada zatem cieszyć się, że w sprzedaży dostępny jest liofilizat z buraka zamykający w niewielkich kapsułkach wszystko to, co ma nam do oferowania kiszony burak.

Już jedna kapsułka przyjmowana w ciągu dnia może okazać się nieocenionym sojusznikiem bez względu na to, czy walczymy właśnie z anemią, jesteśmy w trakcie diety odchudzającej, czy też chcemy odkwasić organizm. Po liofilizat z buraka warto sięgać także wtedy, gdy nasz organizm wymaga oczyszczenia z toksyn, obniżenia poziomu złego cholesterolu albo potrzebuje wsparcia podczas menopauzy. Co ciekawe, nie brakuje osób uważających, że może on działać także jak afrodyzjak.

Ambroży fusion

opis autora

Socialmedia

Warte uwagi

Glista ludzka – objawy, leczenie domowymi...

Na zakażenie robakami (tzw. helminty) wpływa przede wszystkim brak higieny przy częstym kontakcie z różnego typu zanieczyszczeniami. Glista ludzka objawia się nagle i rozprzestrzenia w...

Nagłówek html

Lorem ipsum dolor sit amet consectetuer adi ising elit sed diam nonummy nibh euismodti ncidunt utlaoreet dolore magna aliquam er autem vel eum iriure dolor ind .