Kwiat czarnego bzu: właściwości, zastosowanie

Udostępnij:

To jeden z najbardziej magicznych krzewów polskiej przyrody. Można go znaleźć na miedzach, rozdrożach czy w rogu starego gospodarstwa babci. Tam, gdzie raz w roku przychodziła ona z koszem na zbiór malutkich jagód i kwiatu czarnego bzu…

Kwiat czarnego bzu - właściwości

Po łacinie jego nazwa brzmi Sambucus Nigra. Zwany jest też dzikim lub lekarskim. Powszechnie występuje w całej Europie Środkowej i na Bałkanach. Jego piękne baldachokształtne kwiatki są białe i posiadają lekko piżmowy, specyficzny, a nawet tajemniczy zapach. W fitoterapii najpopularniejszy jest sok z owoców (sambuci fructus), ale i kwiat czarnego bzu (sambuci flos) stosuje się często w mieszankach naparowych. W ciepłym roztworze wodnym uwalnia się z niego bardziej karmelowy, a nawet korzenny posmak.

      Wykorzystujemy następujące działanie sambuci flos:

  • napotne
  • moczopędne
  • przeciwgorączkowe
  • uszczelniające ściany naczyń włosowatych
  • poprawiające elastyczność naczyń włosowatych
  • wzmacniające na przeziębienia
  • przeciwdziałające zapaleniom jamy ustnej, spojówek, powiek (płukanki i odwary)
  • antyseptyczne w przypadku anginy i chorób gardła (płukanki i odwary)
  • odflegmiające (kaszel, flegma, katar)

Dostojnie wyglądający kwiat czarnego bzu ma właściwości wspierające w nieżytach dróg oddechowych, przy gorączce, reumatyzmie i nawracającym kaszlu. Poleca się w tym celu wykonywanie inhalacji – wdychając parę z przygotowanego wcześniej naparu.

Kwiat czarnego bzu - nalewka, syrop

Napar z sambuci flos: 1 łyżkę kwiecia zalewamy szklanką wrzątku. Zostawiamy do naciągnięcia przez 15 min pod przykryciem.

Z odwaru, czyli gotowanego surowca (przez 5 min), można wykonywać okłady na wrzody oraz egzemy. Inne istotne w fitoterapii wykorzystanie kwiatów z czarnego bzu to syrop. Przepis zaczerpnięty od zielarza Łukasza Łuczaja brzmi następująco:

Syrop z sambuci flos:

  • 20 kwiatostanów bzu
  • 2l wody
  • 2kg cukru
  • sok z 5 cytryn

Kwiaty oddzielone od łodyg zalewamy wrzątkiem i zostawiamy pod przykryciem na 12h. Po upływie czasu dodajemy cukier, podgrzewamy i dolewamy sok z cytryny. Pyszny napój – gotowy!

Kwiat czarnego bzu - farmakognozja

To właśnie substancje czynne w roślinach, łącząc się z układem organizmu człowieka, wywołują w nim tak zróżnicowane i kompleksowe działanie.

W kwieciu czarnego bzu właściwości lecznicze otrzymujemy dzięki: flawonoidom, kwasom fenolowym oraz organicznym (w tym witamina C, B i pektyny), olejkowi lotnemu. Występują w nim również triterpeny, sterole, garbniki i powlekające śluzy.

Aby stężenie tych związków było najwyższe zbieramy całe baldachy w czerwcu (okres kwitnienia) i dokładnie suszymy w przewiewnym miejscu.

Warto w tym miejscu wspomnieć, że pozostałe części krzewu mają w sobie tzw. sambunigrynę (szczególnie owoce). Jest to alkaloid o działaniu toksycznym, ale na szczęście wtrąca się podczas suszenia. Dlatego też w przypadku stosowania kwiatów czarnego bzu przeciwwskazania nie zostały nigdy odnotowane przez fitoterapeutów w tej części rośliny nie ma szkodliwych alkaloidów.

Kwiat czarnego bzu właściwości lecznicze

Sok z owoców polecany jest dla odporności, a także przeczyszczająco dla zlikwidowania bakterii i zakażeń w układzie pokarmowym. Za to delikatny kwiat czarnego bzu znajduje zastosowanie w profilaktyce antyprzeziębieniowej.

Już podczas pierwszych symptomów osłabienia warto pić napar lub mieszankę zielarską z podobnie działającymi roślinami. Pory przejściowe takie, jak przesilenia zimowe, jesienne i przedwiośnie – to kolejny idealny moment na wsparcie organizmu recepturą z oczyszczających ziół.         

Działanie napotne oznacza, że toksyny wydalane są poprzez skórę. Warto wzmocnić ten proces wizytami w saunie, rozpoczęciem dnia od energicznej gimnastyki czy prysznicami naprzemiennymi (zimno-ciepło). Dzięki temu kwiat czarnego bzu zadziała na zdrowie znacznie szybciej. A organizm, który pozbędzie się raz na kwartał toksyn – stanie się bardziej odporny na pojawiające się w powietrzu wirusy czy zakażenia.

Kuchenne aromaty z białym kwieciem w roli głównej

Zebrane świeżo białe baldachy można wykorzystać w kuchni. O ile użycie owoców nikogo nie dziwi, o tyle z sambuci flos bywa różnie. Tymczasem z Anglii czy na Węgrzech popularny jest musujący napitek, podawany po schłodzeniu – wersja luksusowej lemoniady. Równie znane są smażone w cieście naleśnikowym kwiatostany czarnego bzu.

Niezależnie, którą opcję na przygotowanie ziela wybierzesz – nie zapomnij o ususzeniu gałązki białego baldachu pomiędzy kartkami zeszytu. Jego uroczy wygląd i karmelowy zapach przypomną Ci zimą słoneczne leśne zakątki i wiejskie miedze pełne uzdrawiających roślin.

Ambroży fusion

opis autora

Socialmedia

Warte uwagi

Oczyszczanie organizmu z toksyn

Moda na zdrowy tryb życia rozwija się na całym świecie w coraz szybszym tempie. Oczyszczanie organizmu z toksyn oraz sportowy tryb życia sprawiają, że ludzie czują się o wiele lepiej...

Nagłówek html

Lorem ipsum dolor sit amet consectetuer adi ising elit sed diam nonummy nibh euismodti ncidunt utlaoreet dolore magna aliquam er autem vel eum iriure dolor ind .