Kwiat czarnego bzu: właściwości, zastosowanie

Udostępnij:

To jeden z najbardziej magicznych krzewów polskiej przyrody. Można go znaleźć na miedzach, rozdrożach czy w rogu starego gospodarstwa babci. Tam, gdzie raz w roku przychodziła ona z koszem na zbiór malutkich jagód i kwiatu czarnego bzu…

Kwiat czarnego bzu - właściwości

Po łacinie jego nazwa brzmi Sambucus Nigra. Zwany jest też dzikim lub lekarskim. Powszechnie występuje w całej Europie Środkowej i na Bałkanach. Jego piękne baldachokształtne kwiatki są białe i posiadają lekko piżmowy, specyficzny, a nawet tajemniczy zapach. W fitoterapii najpopularniejszy jest sok z owoców (sambuci fructus), ale i kwiat czarnego bzu (sambuci flos) stosuje się często w mieszankach naparowych. W ciepłym roztworze wodnym uwalnia się z niego bardziej karmelowy, a nawet korzenny posmak.

      Wykorzystujemy następujące działanie sambuci flos:

  • napotne
  • moczopędne
  • przeciwgorączkowe
  • uszczelniające ściany naczyń włosowatych
  • poprawiające elastyczność naczyń włosowatych
  • wzmacniające na przeziębienia
  • przeciwdziałające zapaleniom jamy ustnej, spojówek, powiek (płukanki i odwary)
  • antyseptyczne w przypadku anginy i chorób gardła (płukanki i odwary)
  • odflegmiające (kaszel, flegma, katar)

Dostojnie wyglądający kwiat czarnego bzu ma właściwości wspierające w nieżytach dróg oddechowych, przy gorączce, reumatyzmie i nawracającym kaszlu. Poleca się w tym celu wykonywanie inhalacji – wdychając parę z przygotowanego wcześniej naparu.

Kwiat czarnego bzu - nalewka, syrop

Napar z sambuci flos: 1 łyżkę kwiecia zalewamy szklanką wrzątku. Zostawiamy do naciągnięcia przez 15 min pod przykryciem.

Z odwaru, czyli gotowanego surowca (przez 5 min), można wykonywać okłady na wrzody oraz egzemy. Inne istotne w fitoterapii wykorzystanie kwiatów z czarnego bzu to syrop. Przepis zaczerpnięty od zielarza Łukasza Łuczaja brzmi następująco:

Syrop z sambuci flos:

  • 20 kwiatostanów bzu
  • 2l wody
  • 2kg cukru
  • sok z 5 cytryn

Kwiaty oddzielone od łodyg zalewamy wrzątkiem i zostawiamy pod przykryciem na 12h. Po upływie czasu dodajemy cukier, podgrzewamy i dolewamy sok z cytryny. Pyszny napój – gotowy!

Kwiat czarnego bzu - farmakognozja

To właśnie substancje czynne w roślinach, łącząc się z układem organizmu człowieka, wywołują w nim tak zróżnicowane i kompleksowe działanie.

W kwieciu czarnego bzu właściwości lecznicze otrzymujemy dzięki: flawonoidom, kwasom fenolowym oraz organicznym (w tym witamina C, B i pektyny), olejkowi lotnemu. Występują w nim również triterpeny, sterole, garbniki i powlekające śluzy.

Aby stężenie tych związków było najwyższe zbieramy całe baldachy w czerwcu (okres kwitnienia) i dokładnie suszymy w przewiewnym miejscu.

Warto w tym miejscu wspomnieć, że pozostałe części krzewu mają w sobie tzw. sambunigrynę (szczególnie owoce). Jest to alkaloid o działaniu toksycznym, ale na szczęście wtrąca się podczas suszenia. Dlatego też w przypadku stosowania kwiatów czarnego bzu przeciwwskazania nie zostały nigdy odnotowane przez fitoterapeutów w tej części rośliny nie ma szkodliwych alkaloidów.

Kwiat czarnego bzu właściwości lecznicze

Sok z owoców polecany jest dla odporności, a także przeczyszczająco dla zlikwidowania bakterii i zakażeń w układzie pokarmowym. Za to delikatny kwiat czarnego bzu znajduje zastosowanie w profilaktyce antyprzeziębieniowej.

Już podczas pierwszych symptomów osłabienia warto pić napar lub mieszankę zielarską z podobnie działającymi roślinami. Pory przejściowe takie, jak przesilenia zimowe, jesienne i przedwiośnie – to kolejny idealny moment na wsparcie organizmu recepturą z oczyszczających ziół.         

Działanie napotne oznacza, że toksyny wydalane są poprzez skórę. Warto wzmocnić ten proces wizytami w saunie, rozpoczęciem dnia od energicznej gimnastyki czy prysznicami naprzemiennymi (zimno-ciepło). Dzięki temu kwiat czarnego bzu zadziała na zdrowie znacznie szybciej. A organizm, który pozbędzie się raz na kwartał toksyn – stanie się bardziej odporny na pojawiające się w powietrzu wirusy czy zakażenia.

Kuchenne aromaty z białym kwieciem w roli głównej

Zebrane świeżo białe baldachy można wykorzystać w kuchni. O ile użycie owoców nikogo nie dziwi, o tyle z sambuci flos bywa różnie. Tymczasem z Anglii czy na Węgrzech popularny jest musujący napitek, podawany po schłodzeniu – wersja luksusowej lemoniady. Równie znane są smażone w cieście naleśnikowym kwiatostany czarnego bzu.

Niezależnie, którą opcję na przygotowanie ziela wybierzesz – nie zapomnij o ususzeniu gałązki białego baldachu pomiędzy kartkami zeszytu. Jego uroczy wygląd i karmelowy zapach przypomną Ci zimą słoneczne leśne zakątki i wiejskie miedze pełne uzdrawiających roślin.

Ambroży fusion

opis autora

Socialmedia

Warte uwagi

Jak poprawić perystaltykę jelit?

Wzrost świadomości medycznej jest coraz widoczniejszy we wszystkich społeczeństwach. Dotyczy to nie tylko sposobów leczenia, ale także prewencji poważnych chorób. Lekarze często...

Nagłówek html

Lorem ipsum dolor sit amet consectetuer adi ising elit sed diam nonummy nibh euismodti ncidunt utlaoreet dolore magna aliquam er autem vel eum iriure dolor ind .