Czasem mówi się na niego macierzanka, cząberek, albo… dzięcielica.  Niezwykle urodziwy, aromatyczny i miododajny – to tymianek! Właściwości lecznicze, które wykazuje bywają niedoceniane z powodu użytkowania go wyłącznie jako przyprawy. Najwyższy czas to zmienić!

Tymianek - właściwości 

Jego łacińska nazwa thymus vulgaris, pochodzi od greckiego słowa thymon – odwaga. W istocie, zachowały się podania jakoby legioniści rzymscy brali w nim kąpiele! A Piliniusz Starszy zanotował, że to broń odstraszająca skorpiony i węże. Skoro o pustynnych zwierzętach mowa to warto też wiedzieć, że w Egipcie do balsamowania zwłok używano odmiany z delty Nilu – tymianku o właściwościach antyseptycznych i konserwujących.

Aby pozostać jeszcze w baśniowej i mitycznej atmosferze, dodajmy staroangielską wróżbę: kobiety przed zamążpójściem wkładały do bucików gałązki ziela, aby zapewnić sobie wierność ukochanego. Było ono uważane za lek na nieśmiałość!

Do Polski roślinka przywędrowała wraz z ogrodami Benedyktynów i innymi śródziemnomorskimi ziołami

Na świecie istnieje kilkaset odmian macierzanki. Rośliny posiadają aromaty: cytrusowe, kminkowe, a nawet pomarańczowe. Istnieje również marokańska odmiana, która wydziela wspaniały zapach żywicy mastyksu oraz kamfory.

Tymianek właściwości lecznicze

Oprócz przypraw i czarów, tymianek ma właściwości lecznicze oraz wiele silnie działających związków czynnych. Czynią one z tej niepozornej roślinki prawdziwą broń na zakażenia wirusowe i bakterie. Nie bez przyczyny tak popularne są inhalacje z dodatkiem olejku eterycznego – w trakcie przeziębień, w celu rozkurczenia oskrzeli i działania wykrztuszającego. Ziele rozluźnia również mięśnie gładkie jelit i dlatego jest istotnym elementem ciężkostrawnych dań – poprawia ich przyswajanie, zmniejszając uczucie sytości.

Tymianek zawdzięcza te właściwości tymolowi – olejkowi eterycznemu. Poza tym odnajdziemy w nim flawonoidy, garbniki, fenylokwasy, triterpeny, związki goryczowe, saponiny, cukry i sole mineralne (a tu szczególnie lit oraz glin), a także witaminy B i C.

Nasza pachnąca macierzanka wzmacnia zatem cały organizm, poprawia trawienie i przyswajanie składników odżywczych, jest przeciwbakteryjna i przeciwdziała zapaleniom narządów wewnętrznych. Przy tym wykazuje wpływ na wydzielanie potu i moczu (a wraz z nimi zarazków). Natomiast kobiety skarżące się na bóle miesiączkowe skorzystają z jego działania rozkurczowego.

Istotne przeciwwskazania: należy pamiętać, że nie mogą go spożywać i pić kobiety w ciąży, karmiące oraz osoby z dolegliwościami serca.

Tymianek - właściwości na skórę, zdrowotne

Stosujemy odpowiednio zerwane i wysuszone ziele tymianku o właściwościach zapachowych i leczniczych. Zrywamy je na początku kwitnienia – mniej więcej w czerwcu, a drugi zbiór można wykonać pod koniec lata. Ususzona roślina stanie się świetną przyprawą czy naparem, zaś świeżo zerwane gałązki warto użyć do aromatyzowania oliwy albo octów.

Napar z thymi herba: 1 łyżkę ziela zalewamy szklanką wrzątku i parzymy ok. 10 min pod przykryciem.

Oprócz ziela wykorzystujemy wspomniany już thymi oleum olejek eteryczny z substancją wiodącą, tymolem. W fitoterapii polecana jest także pachnąca, zielona maść z dodatkiem olejku lub ziela, którą można smarować płuca przy kaszlu i przeziębieniu.

Grzybobójczy tymol jest ponadto niezastąpionym przyjacielem osób walczących z opryszczką. Można go wtedy połączyć ze skutecznym na to schorzenie olejem kokosowym.

Tymianek - właściwości w kosmetyce 

Antybakteryjny, tonizujący i ściągający – to cechy, dla których powszechnie wykorzystuje się tymianek na skórę. Wypływa na szybsze i prawidłowe gojenie się ran, a nawet wspiera przy uczuleniach po ukąszeniach owadów. Przygotowujemy wtedy okłady z naparu z dodatkiem oleju z oliwek.

Do przemywania cery nada się bardzo rozcieńczona wersja olejku z dodatkiem np. wody różanej. Skuteczne są również płukanki (odżywki) do włosów – oczyszczają i odmładzają, wzmacniają cebulki, a nawet pobudzają porost!

A skoro w zdrowym ciele – zdrowy duch, to przypomnijmy sobie skład oryginalnej przyprawy prowansalskiej. Brzmi ona niczym przepis na smukłą sylwetkę i dobre samopoczucie niezależnie od ilości/rodzaju zjedzonego posiłku!

Przyprawa prowansalska: rozetrzeć w moździerzu po 10g: tymianku, cząbru, macierzanki i oregano. Po 5g: rozmarynu, lawendy i skórki pomarańczowej.  Wymieszać.

Przyprawy używa się w kuchni śródziemnomorskiej czy potrawach grillowanych oraz do ziemniaków. Tutaj tymianek ze swymi właściwościami odchudzającymi, idealnie połączy się z naszym rodzimym koperkiem. Obydwie rośliny wspomagają trawienie i powodują uczucie lekkości.

Wartość macierzanki w zielarstwie i pielęgnacji zewnętrznej nieustannie wzrasta. Wszak tymol mógłby zastąpić przynajmniej połowę apteczek domowych, a napar z niego – herbatki na gazy i wzdęcia.

Ambroży fusion

opis autora

Socialmedia

Warte uwagi

Zioła na ból brzucha

  Dolegliwości żołądkowe czy jelitowe mogą być niezwykle krępujące i nieprzyjemne, szczególnie gdy towarzyszą przez dłuższy czas. Zazwyczaj problemy takie jak odbijanie czy...

Nagłówek html

Lorem ipsum dolor sit amet consectetuer adi ising elit sed diam nonummy nibh euismodti ncidunt utlaoreet dolore magna aliquam er autem vel eum iriure dolor ind .