Czasem mówi się na niego macierzanka, cząberek, albo… dzięcielica.  Niezwykle urodziwy, aromatyczny i miododajny – to tymianek! Właściwości lecznicze, które wykazuje bywają niedoceniane z powodu użytkowania go wyłącznie jako przyprawy. Najwyższy czas to zmienić!

Tymianek - właściwości 

Jego łacińska nazwa thymus vulgaris, pochodzi od greckiego słowa thymon – odwaga. W istocie, zachowały się podania jakoby legioniści rzymscy brali w nim kąpiele! A Piliniusz Starszy zanotował, że to broń odstraszająca skorpiony i węże. Skoro o pustynnych zwierzętach mowa to warto też wiedzieć, że w Egipcie do balsamowania zwłok używano odmiany z delty Nilu – tymianku o właściwościach antyseptycznych i konserwujących.

Aby pozostać jeszcze w baśniowej i mitycznej atmosferze, dodajmy staroangielską wróżbę: kobiety przed zamążpójściem wkładały do bucików gałązki ziela, aby zapewnić sobie wierność ukochanego. Było ono uważane za lek na nieśmiałość!

Do Polski roślinka przywędrowała wraz z ogrodami Benedyktynów i innymi śródziemnomorskimi ziołami

Na świecie istnieje kilkaset odmian macierzanki. Rośliny posiadają aromaty: cytrusowe, kminkowe, a nawet pomarańczowe. Istnieje również marokańska odmiana, która wydziela wspaniały zapach żywicy mastyksu oraz kamfory.

Tymianek właściwości lecznicze

Oprócz przypraw i czarów, tymianek ma właściwości lecznicze oraz wiele silnie działających związków czynnych. Czynią one z tej niepozornej roślinki prawdziwą broń na zakażenia wirusowe i bakterie. Nie bez przyczyny tak popularne są inhalacje z dodatkiem olejku eterycznego – w trakcie przeziębień, w celu rozkurczenia oskrzeli i działania wykrztuszającego. Ziele rozluźnia również mięśnie gładkie jelit i dlatego jest istotnym elementem ciężkostrawnych dań – poprawia ich przyswajanie, zmniejszając uczucie sytości.

Tymianek zawdzięcza te właściwości tymolowi – olejkowi eterycznemu. Poza tym odnajdziemy w nim flawonoidy, garbniki, fenylokwasy, triterpeny, związki goryczowe, saponiny, cukry i sole mineralne (a tu szczególnie lit oraz glin), a także witaminy B i C.

Nasza pachnąca macierzanka wzmacnia zatem cały organizm, poprawia trawienie i przyswajanie składników odżywczych, jest przeciwbakteryjna i przeciwdziała zapaleniom narządów wewnętrznych. Przy tym wykazuje wpływ na wydzielanie potu i moczu (a wraz z nimi zarazków). Natomiast kobiety skarżące się na bóle miesiączkowe skorzystają z jego działania rozkurczowego.

Istotne przeciwwskazania: należy pamiętać, że nie mogą go spożywać i pić kobiety w ciąży, karmiące oraz osoby z dolegliwościami serca.

Tymianek - właściwości na skórę, zdrowotne

Stosujemy odpowiednio zerwane i wysuszone ziele tymianku o właściwościach zapachowych i leczniczych. Zrywamy je na początku kwitnienia – mniej więcej w czerwcu, a drugi zbiór można wykonać pod koniec lata. Ususzona roślina stanie się świetną przyprawą czy naparem, zaś świeżo zerwane gałązki warto użyć do aromatyzowania oliwy albo octów.

Napar z thymi herba: 1 łyżkę ziela zalewamy szklanką wrzątku i parzymy ok. 10 min pod przykryciem.

Oprócz ziela wykorzystujemy wspomniany już thymi oleum olejek eteryczny z substancją wiodącą, tymolem. W fitoterapii polecana jest także pachnąca, zielona maść z dodatkiem olejku lub ziela, którą można smarować płuca przy kaszlu i przeziębieniu.

Grzybobójczy tymol jest ponadto niezastąpionym przyjacielem osób walczących z opryszczką. Można go wtedy połączyć ze skutecznym na to schorzenie olejem kokosowym.

Tymianek - właściwości w kosmetyce 

Antybakteryjny, tonizujący i ściągający – to cechy, dla których powszechnie wykorzystuje się tymianek na skórę. Wypływa na szybsze i prawidłowe gojenie się ran, a nawet wspiera przy uczuleniach po ukąszeniach owadów. Przygotowujemy wtedy okłady z naparu z dodatkiem oleju z oliwek.

Do przemywania cery nada się bardzo rozcieńczona wersja olejku z dodatkiem np. wody różanej. Skuteczne są również płukanki (odżywki) do włosów – oczyszczają i odmładzają, wzmacniają cebulki, a nawet pobudzają porost!

A skoro w zdrowym ciele – zdrowy duch, to przypomnijmy sobie skład oryginalnej przyprawy prowansalskiej. Brzmi ona niczym przepis na smukłą sylwetkę i dobre samopoczucie niezależnie od ilości/rodzaju zjedzonego posiłku!

Przyprawa prowansalska: rozetrzeć w moździerzu po 10g: tymianku, cząbru, macierzanki i oregano. Po 5g: rozmarynu, lawendy i skórki pomarańczowej.  Wymieszać.

Przyprawy używa się w kuchni śródziemnomorskiej czy potrawach grillowanych oraz do ziemniaków. Tutaj tymianek ze swymi właściwościami odchudzającymi, idealnie połączy się z naszym rodzimym koperkiem. Obydwie rośliny wspomagają trawienie i powodują uczucie lekkości.

Wartość macierzanki w zielarstwie i pielęgnacji zewnętrznej nieustannie wzrasta. Wszak tymol mógłby zastąpić przynajmniej połowę apteczek domowych, a napar z niego – herbatki na gazy i wzdęcia.

Ambroży fusion

opis autora

Socialmedia

Warte uwagi

Kwiat czarnego bzu: właściwości, zastosowanie

To jeden z najbardziej magicznych krzewów polskiej przyrody. Można go znaleźć na miedzach, rozdrożach czy w rogu starego gospodarstwa babci. Tam, gdzie raz w roku przychodziła ona z koszem...

Nagłówek html

Lorem ipsum dolor sit amet consectetuer adi ising elit sed diam nonummy nibh euismodti ncidunt utlaoreet dolore magna aliquam er autem vel eum iriure dolor ind .