Roślina zdobiąca pola Prowansji czy niejeden polski ogródek – pachnąca i urocza lawenda. Właściwości zdrowotne tego niepozornego kwiatka potrafią zaskoczyć. Podobnie jak możliwość wykorzystania jej do pielęgnacji zewnętrznej i… w kuchni!

Jakie właściwości ma lawenda?

W ludowym nazewnictwie spotykano określenia bławatka i czyszczecz. Po łacinie nazywa się zaś lavandula officinalis, ale warto wiedzieć o jej rozmaitych podgatunkach: wąskolistna (używana w fitoterapii), wełnista, francuska czy spika – szerokolistna. Nie sposób pomylić fioletowej chmary spiczastych, miododajnych kwiatków z niczym innym.

Częstym widokiem są unoszące się na nimi grubiutkie okazy trzmieli i pszczół. Ludzi również od dawien przyciąga jej rześki, przenikliwy aromat. Lawenda ma właściwości kosmetyczne i jest zapachem czystości:

Używana była w krajach śródziemnomorskich do kąpieli, nacierania, a woreczki z kwieciem wkładano do szaf z ubraniami, by nadała im piękny aromat i odpędzała mole. Samo słowo lavare, od którego wzięła się łacińska nazwa oznacza myć się, kąpać. Aromat świeżości podbił też Francję, gdzie jej olejek stał się cennym składnikiem perfum.

Ma działanie antyseptyczne, odbudowuje komórki i jest przeciwtrądzikowa. Przygotowany na bazie fioletowych kwiatów tonik świetnie sprawdza się w przypadku wrażliwej, delikatnej skóry twarzy.

Fitoterapia z udziałem lawendy wąskolistnej

Wiele osób zaskakuje to, że lawenda ma właściwości lecznicze i można ją z powodzeniem stosować wewnętrznie. Kwitnie w najczęściej na przełomie lipca i sierpnia. Zrywa się ją w pękach w słoneczne dni, a następnie suszy. Można również kupić suszony surowiec z ekologicznej uprawy lub zielarni.

W ziołolecznictwie stosujemy lavandulae flos i lavandulae oleum:

  • na bezsenność
  • słabe krążenie krwi
  • osłabienie systemu nerwowego
  • gazy i wzdęcia
  • kolkę i bóle brzucha
  • na napięcie w jamie brzusznej
  • bóle lub zawroty głowy
  • stres i stany depresyjne
  • wyczerpanie organizmu oraz osłabienie
  • brak miesiączkowania (pobudza menstruację)
  • brak apetytu

Lawendowe kwiaty mają właściwości odświeżające nie tylko dla ciała fizycznego, ale także psychicznego. Pomagają wydzielać soki żołądkowe, są moczopędne, regulują trawienie. zmniejszają napięcie mięśni gładkich (jelit, dróg żółciowych i górnych dróg oddechowych). Działają rozkurczowo i tonizują, dotleniając cały organizm i wzmacniając.

Kobiety mogą wykorzystać fioletowe kwiecie do irygacji przy upławach oraz do naparówek – w towarzystwie np. rumianku, trawy cytrynowej, płatków róży czy ziela krwawnika.

Również olejek z lawendy posiada właściwości uspokajające. Polecany jest w przypadku napięcia przedmiesiączkowego czy menopauzy. Maść z kilkoma kroplami pomaga w nerwobólach i bólach reumatycznych stawów czy mięśni. Zewnętrznie można go też stosować do inhalacji w nieżycie gardła, jamy ustnej, nosa oraz oskrzeli. Najlepiej w połączeniu z np. tymiankiem czy eukaliptusem. 

 

Stosowanie wewnętrzne i związki czynne w lavandulae flos

Zanim poznamy kilka przepisów na użycie lawendy do picia, sprawdźmy jej właściwości pod kątem substancji czynnych biologicznie. To one wpływają na określone działanie roślin.

Najważniejszy jest lavandulae oleum, czyli olejek eteryczny, który występuje w kwiatach aż w 3%! Następne w kolejności są pełne antyoksydantów i bakteriobójcze garbniki. Inne związki to triterpeny, kumaryny, fitosterole oraz sole mineralne i kwasy organiczne.

Oprócz ekstraktu substancji lotnych, możemy używać listków oraz kwiatków. W fitoterapii szczególną rolę odgrywają specjalistyczne mieszanki, w których łączymy kilka roślin aby nawzajem się wzmacniały. Dla przykładu uspokajające lawendowe właściwości zwiększymy, dodając do naparu także chmiel czy melisę. Zaś dla poprawy metabolizmu i ogólnej kondycji warto urozmaicić recepturę o owoce dzikiej róży i głogu, miodunki plamistej, liści pokrzywy czy szczypty wrotyczu.

Napar z lavandulae flos: 1 łyżkę kwiatków zalewamy szklanką wrzątku i parzymy pod przykryciem ok. 15 min. Po odcedzeniu można wypić wieczorem lub popijać w ciągu dnia po pół szklanki.

Jakie właściwości ma lawenda dla zielarza… i cukiernika

Oprócz używania pachnących kwiatków lawendy do picia, można ją także spożywać w potrawach. Intrygujący olejek lotny urozmaici słodkie dania, konfitury, sałatki owocowe. Kwieciem warto aromatyzować octy, syropy oraz cukier. Wystarczy rozetrzeć drobne fioletowe główki w moździerzu, a następnie wymieszać z cukrem i kawałkami wanilii. Po 2 tygodniach otrzymasz atrakcyjnie wyglądający cukier!

Znane jest również występowanie naszej bławatki w mieszankach przypraw – poleca się ją łączyć z hyzopem, cząbrem i tymiankiem. Ten bogaty kwartet nada potrawom głębokiego aromatu i znacznie poprawi trawienie oraz przyswajanie potraw. Dla samego zapachu można rzucić kilka kwiatków do ognia podczas grillowania lub ogniska. Samo kadzidło lawendowe ma właściwości uspokajające i zmniejszające napięcia nerwowo-mięśniowe. Podobnie zadziała poduszka skropiona kilkoma kropelkami olejku – tuż przed snem.

Ambroży fusion

opis autora

Socialmedia

Warte uwagi

Odpowiedź immunologiczna (odpornościowa)

Mechanizmy obronne wewnątrz ciała nazywane są układem odpornościowym. Dzięki tzw. odpowiedzi immunologicznej chroni on wszystkie organizmy żywe przed chorobami, czyli przed zaburzeniem ich...

Nagłówek html

Lorem ipsum dolor sit amet consectetuer adi ising elit sed diam nonummy nibh euismodti ncidunt utlaoreet dolore magna aliquam er autem vel eum iriure dolor ind .