Homocysteina – czym jest i jak regulować jej poziom

Udostępnij:

Homocysteina regeneruje uszkodzone tkanki w naszym organizmie, można więc oczekiwać, że im jest jej więcej, tym lepiej. Okazuje się jednak, że jej podwyższony poziom budzi niepokój wśród lekarzy. Warto więc zadać sobie pytanie o to, jak sobie z nim radzić i dlaczego jest on aż tak problematyczny.

 

Co to właściwie jest?

Homocysteina jest jednym z aminokwasów, które możemy spotkać w ludzkim organizmie. Jeśli spożywamy produkty bogate w białko, pojawia się ona we krwi. Organizm z pewnością miałby problemy z prawidłowym funkcjonowaniem w sytuacji wystąpienia jej niedoborów, homocysteina może jednak również poważnie mu zagrozić. Niektórzy lekarze przypisali jej niechlubne miano wroga numer jeden naszych serc i rzeczywiście, trudno z tym polemizować. Jej nadmiar prowadzi do uszkodzenia naczyń krwionośnych, wywołuje zmiany miażdżycowe i problemy z zakrzepami. Niejednokrotnie to właśnie jej wysokie stężenie jest uznawane za przyczynę wystąpienia zawału u pacjentów. 

 

Czas na badanie

Gdy pojawia się podejrzenie, że poziom homocysteiny w ludzkim organizmie jest zbyt wysoki, zwykle zaleca się wykonanie badania krwi. Jest ono przeprowadzane na czczo, jeśli zaś zależy nam na wykryciu homocysteiny ukrytej, konieczne jest wykonanie testu informującego o stopniu obciążenia metioniną. Około dwie doby przed badaniem zaleca się ograniczenie przyjmowania produktów, które wpływają na podniesienie poziomu tego aminokwasu, pacjentów prosi się więc, aby powstrzymali się od jedzenia mięsa i jego przetworów. Oznaczenie poziomu homocysteiny jest też możliwe po poddaniu się badaniu moczu.

 

Dlaczego poziom homocysteiny może być podwyższony?

Gdy badanie potwierdzi problem z podwyższonym stężeniem homocysteiny we krwi, nigdy nie wolno tego ignorować. Co więcej, już na tym etapie można podjąć próbę wyjaśnienia tego zjawiska. Bywa, że winna jest genetyka, wrodzona blokada metaboliczna może bowiem osłabiać enzymy, które naturalnie przeciwdziałają nadmiernemu odkładaniu się tego aminokwasu. Przyczyn problemu można jednak szukać także w stosowanej do tej pory diecie zwłaszcza, jeśli jest ona uboga w witaminę B6, B12 oraz w kwas foliowy. Homocysteina jest tez wiązana z używkami. Odpowiada za nią zbyt wysokie spożycie kawy, skłonność do sięgania po alkohol, a także przyjmowanie narkotyków. Może być to także sygnał świadczący o tym, że organizm zmaga się z poważnymi schorzeniami takimi, jak choćby cukrzyca i niewydolność nerek.

 

Jak pomóc pacjentowi?

Jeśli problemy nie są generowane przez schorzenia o bardziej złożonym charakterze, pacjentom zaleca się zmianę diety na taką, która pomoże im uzupełnić niedobory witaminy B6, B12 oraz kwasu foliowego. Powinna być ona bogata w zielone warzywa, ryby, wątrobę, delikatne mięso (takie, jak choćby pierś z indyka), warzywa strączkowe oraz produkty zbożowe. Jeśli zmiany wymagane są natychmiast, nowy sposób odżywiania się może okazać się niewystarczający. W takim przypadku zalecana jest suplementacja prowadzona jednak pod kontrolą lekarza i modyfikowana w zależności od aktualnych potrzeb.

Ambroży fusion

opis autora

Socialmedia

Warte uwagi

Co powinno, a czego nie powinno się pić przed...

Każdy z nas marzy o spokojnym śnie. Niemal każdy jednak z pewnością choć raz przekonał się jednak o tym, że spełnienie tego marzenia nie jest proste. Na higienę snu składa się wiele...

Nagłówek html

Lorem ipsum dolor sit amet consectetuer adi ising elit sed diam nonummy nibh euismodti ncidunt utlaoreet dolore magna aliquam er autem vel eum iriure dolor ind .